műanyag ablak, műanyag ablak csere

Műanyag ablak bejegyzések

Panel terasz beépítése műanyag ablakprofillal
Bontás nélküli ablakcsere
Műanyag ablak beépítése
Műanyag bejárati ajtó
Télikert építés műanyag ablakokból
Panel lakás ablakcsere
Téli kert
Aereco szellőztető beépítése műanyag nyílászáróba
Erkélybeépítés
Ablakcsere gipszkartonozva
Néhány érv a Műanyag nyílászárók mellett
Árajánlatkérés
Műanyag nyílászárók üvegezése, típusai
Szúnyogháló
Szellőztető
Műanyag ablakok hőszigetelése
Referenciák
Redőny
Hogyan történik egy műanyag ablak cseréje?
Műanyag nyílászáró kereskedelem pest megyében
Milyen az olcsó műanyag ablak

Műanyag ablak beépítése

 
Műanyag ablak beépítése minden esetben egy helyszínen történő felméréssel kezdődik, melynek során a pontos méretek felvétele mellett megbeszélésre kerülnek az összes cserélendő ablak tulajdonságai, mint például a szín vagy az ablak nyitásmódja, irány, esetleg rendelkezzenek-e redőnyökkel, rovarhálóval. 

Műanyag ablak színe :

A műanyag nyílászáróknál a leggyakoribb szín a fehér, amely nagyon letisztult, és modern kinézetet kölcsönöz.
Lehetőség van arra is hogy a műanyag nyílászárót kívül-belül famintázatú dekor fóliával vonják be, ezáltal természetesebb hatást elérve. Ezekből a fóliákból a leggyakoribb választás a mahagóni és a tölgy.


Választható műanyag ablak nyitásmódok:

  • fix műanyag ablak
  • nyíló műanyag ablak
  • bukó-nyíló műanyag ablak
  • toló bukó műanyag ablak
  • tok osztós bukó-nyíló, bukó nyíló műanyag ablak
  • két szárnyú nyíló, bukó nyíló, másnéven váltószárnyas műanyag ablak

Műanyag ablak beépítése előtt - Műanyag ablak helyszíni felmérése:

 A helyszíni felmérés után 2-3 héten belül el is készül a műanyag nyílászáró amely kiszállítás után készen is áll a végleges beépítésre. Első lépésként a régi nyílók lekerülnek a helyükről, ezt követi a régi tok kibontása kerül a falból, kivéve ha a régi tokot meghagyjuk és ebbe építjük be az új ablakot a tokjával együtt.

Amennyiben a tok kibontásra kerül akkor fontos hogy a lehető legkisebb rombolással történjen, elkerülve ezáltal a törmelékkel járó koszt valamint az utólagos kőműves munkát. Szintén eltávolításra kerülnek a külső és belső könyöklők valamint párkányok.

 Miután megtörtént a kibontás akkor portalanítás következik, valamint a törmelék össze szedésre kerül mielőtt az új műanyag ablakkeret ideiglenesen a helyére kerül. Itt a legfontosabb lépés hogy vízszintesen és függőlegesen is tökéletesen be legyen állítva, eközben a tokot fa és műanyag ékek tartják a helyén.

Ha a műanyag ablak keret tökéletesen be van állítva, akkor a következő lépés a csavarokkal történő végleges rögzítés, ilyenkor az ablak keretek előfúrásra kerülnek, majd a furatokat kimélyítik hogy a csavar feje ne látszódjon ki. Ezek után foglalja el végső helyét a keret az ablaknyílásban. Ha a tok csavarokkal rögzítésre került, akkor helyükre kerülnek az ablak szárnyak, felszerelésre kerülnek a kilincsek valamint megtörténik a nyílászáró finombeállítása.

Műanyag ablak csere, műanyag ablak beépítése

  A műanyag ablak beépítés ezen fázisában az ablak és a fal közt hézagok vannak. Ezek a hézagok Purhabbal töltődnek fel, ami kicsit megdagadva kitölti az összes rést, növeli a szilárdságot, továbbá biztosítja a hő és hangszigetelő tulajdonságot.
műanyag ablak beépítése
Ezek a hézagok némi előkészítést igényelnek, ugyanis a Purhabnak a teljes kikeményedéséhez nedvességre van szüksége, a nedvesítést a Purhab használata előtt és után is el kell végezni. A művelet után hagyni kell hogy rendesen megkössön, a teljes száradásig semmiképpen sem tanácsos kinyitni a nyílászárót, vagy erőltetni a keretet.

Műanyag ablak keret takarózása:
 A felesleges purhab levágása után a fal és az ablakkeret méretre vágott műanyag lapokkal vagy gipszkartonnal letakarásra kerül, elfedve ezáltal a bontás helyét és a purhabbal kezelt területet(kép!) Végső simításként a rögzítő csavarok furatai megkapják a záró kupakokat. 

Belső párkány, külső párkány:

A műanyag nyílászáró beépítésének következő lépése a külső párkányok és a könyöklők felszerelése. A műanyag ablakok teljességéhez és használhatóságához elengedhetetlenek a könyöklők és a párkányok. A párkányok legfőbb feladata hogy az ablakokról lefolyó valamint a közvetlenül az ablak alá csapódó esővíztől megóvja a falazatot, ezáltal megakadályozva hogy az átázzon.

Külső párkány


A külső párkányok szinte minden esetben kifelé lejtenek hogy elvezessék a csapadékot a faltól, ehhez elegendő akár 1 cm-s lejtés is. Felszerelés közben fontos hogy stabilan a helyén maradjon, ne ferdén kerüljön rögzítésre, ehhez nélkülözhetetlen szerszám a vízmérték. A ragasztó réteg felhordása után, ha minden rendben van, akkor súlyok kerülnek rá a teljes kötési idő végéig, stabilan a helyén tartva azt.

A külső használat miatt fontos hogy magasított oldalzáró elem is felkerüljön a párkány két szélére, ezáltal is minimálisra csökkentve a beázás lehetőségét. A párkány és az ablakkeret találkozását vízzáró szilikonnal látjuk el még tovább csökkentve a beázás esélyét.

 Mindezek után a párkány tökéletesen a helyére kerül, védve ezáltal az alatta lévő falfelületet, megóvva a beázástól. A párkányok bizonyos szintű teher elviselésére is képesek, mint például a virágládák, ezeket főként befelé nyíló ablakoknál érdemes kívül elhelyezni hogy ne kelljen őket minden alkalommal lepakolni ha szeretnénk kinyitni a műanyag ablakot.  

A külső párkányok anyaga általában műanyag, porfestett lemez vagy alumínium, viszont gyakran használnak márványból vagy kő granulátumból készülteket, valamint csiszolt felületű kőlapokat.

Belső párkány, könyöklő

 A könyöklők szerepe elsősorban esztétikai jellegű, de emellett egyszerűbbé teszik a műanyag ablak alatti vízszintes falfelület tisztán tartását. A párkányoktól eltérően, amik kültéri használat miatt tartósabb alapanyagot igényelnek, a belső könyöklők nincsenek kitéve az időjárásnak viszontagságainak, valamint nem is éri őket akkora UV sugárzás ezért többféle anyagból is készülhetnek.

A legkedveltebb alapanyag ezek esetében a PVC-ből készültek, mivel önmagában is nagyon attraktív, viszont bevonható különféle márvány és fa hatású dekor-fóliával is. Rögzítésük leggyakrabban Purhabbal történik. Ezeknek a belső könyöklőknek nincsen vízelvezetési feladata ezért a kinti párkánnyal ellentétben akár vízszintesen is elhelyezhetőek, nem kell hogy lejtsen valamelyik irányba. Beltéri használatuk miatt nem feltétlenül szükséges végzáróval ellátni őket, viszont esztétikailag ajánlott.

 A felületük szintén alkalmas lehet akár virágok tárolására ha a méretük ezt lehetővé teszi, valamint a bukó-nyíló funkciós ablak nyílók esetében csak a nyitó funkció használatakor kell lepakolni a könyöklőkről, szellőztetésre elegendő a bukó funkció is.

Műanyag ablak beépítése után - Redőny, árnyékoló szerelése


Most hogy a műanyag ablak beépítésre került, a párkányok és a könyöklők is helyükre kerültek, az ablak immáron teljesen készen áll a mindennapi használatra, viszont hálószoba, gyerekszoba esetében előfordulhat hogy a nap kora reggel pont a szemünkbe süt, esetleg valamilyen oknál fogva nappal van lehetőségünk aludni vagy pedig nem szeretnénk hogy a napsütés hatására nyáron túlságosan felmelegedjen a szoba , ezáltal csökkentve a komfort érzetünket lehetőség van redőny felszerelésére is.

Habár a fény ellen megoldás lehet egy sötétítő felszerelése, sokan nem tartják kielégítőnek mert bizonyos esetekben használata kényelmetlen és port is magába zárhatja. A redőnyök felszerelése esetében nem feltétlenül indokolt a sötétítő használata. Egy redőny továbbá még egy jól szigetelt tökéletesen záródó modern nyílászáró hőszigetelését is képes még tovább javítani.

Redőny típusok :

Külső tokos redőny
Belső tokos redőny
Vakolható tokos redőny

Régen gyakoriak voltak a fából készült redőnyök, ezeket már szinte teljesen leváltotta a műanyagból és az alumíniumból készült társaik. A műanyag redőnyök színe leggyakrabban fehér, de gyakoriak a barna és sötétbarna színek is. Az alumíniumból készült redőnyöknél általában nagyobb színválaszték is lehetséges, de a redőny lefutói és a tokja általában fehér vagy barna szokott lenni.

A redőny fel-le mozgatása zsinórral vagy gurtnival történik, viszont az alumíniumból készült változatnál lehetőség van egy motor beszerelésére, aminek a működtetése történhet egy kapcsolóval, lehetőség van programozott kapcsoló felszerelésére ami egy adott időben vagy helyzetben önmagát vezérli, valamint lehetőség van távirányítós működtetésre is ami valószínűleg az egyik legnépszerűbb és kényelmesebb mind közül.

Rovarháló, szúnyogháló:

Lehetőség van továbbá a már szinte elengedhetetlen rovarháló felszerelésére is, melyek segítségével akár a nyári melegben is nyugodtan szellőztethetünk és nem kell aggódnunk amiatt hogy a kényelmünket és nyugalmunkat megzavaró rovarok az ablakon keresztül bejutnak az otthonunkba, természetesen szúnyogháló a bejárati ajtókra is felszerelhető. Ezeknek a leggyakoribb fajtái az ablakok esetében fix és a rolós rovarháló.

A keretek műanyag vagy alumínium profilból készülnek, maga a háló üvegszálakból áll, nem azonos a régi műanyag rovarhálókkal, azoknál sokkal tartósabb és nem fakul ki a napsütés hatására, szürke színű, távolról szinte láthatatlan, ezáltal nem rontja az nyílászáró látványát. A fix szúnyogháló kerete csavarokkal rögzül az ablaktokhoz, ami stabilan megtartja viszont le is szerelhető szükség esetén.

A rolós változat, ismertebb nevén mobil szúnyogháló szinte nem is látható ha éppen nincs használatban, viszont könnyedén működtethető ha igény lenne rá. Maga a háló használaton kívül egy alumínium dobozban található a nyílászáró tetején, rúgóval ellátott tengelyre feltekerve, a háló alja a két függőleges sínbe van beletéve.

Elősegítve, hogy ezáltal egy mozdulattal használatba vehető legyen a rovarháló, ugyanez visszafele is igaz, ha valami miatt útban lenne, vagy zavarja a kilátást. A lefutó síneken belül egy kefe található, amely segíti a haló akadálytalan mozgását, valamint megakadályozza hogy a rovarok ezen keresztül jussanak be a lakásba.

A rovarháló fix elemei többnyire fehér vagy barna színnel rendelkeznek, de a RAL színskála színeiben is kapható, valamint fa erezetes fóliával is bevonható igény esetén.


Szellőztetés:

A műanyag ablakok mivel tökéletesen záródnak főleg egy régi, szigetelés nélküli vagy már nehezen záródó vetemedett nyílászárókkal szemben, a lakás légcseréjét rendszeres szellőztetéssel kell megoldani egészségünk érdekében, viszont egy elfoglalt könnyedén ember gyakran megfeledkezhet erről.

A nedves, párás meleg környezetek esetében a falak penészedéséhez vagy gombásodásához vezethet a szellőztetés hiánya, ami nem csak esztétikailag rombolja otthonunk összképét hanem önmagunk és családunk egészségét is veszélyeztetheti. Az Aereco résszellőző bármilyen műanyag ablakra felszerelhető, biztosítva az otthona természetes légcseréjét, a párával kapcsolatos problémák megoldását.

Műanyag nyílászárók beépítése


Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.

Műanyag ablak referenciák

Műanyag ablak
Műanyag portálajtó
Bontás nélküli ajtócsere

Erkélybeépítés műanyag ablakkal

Erkély beépítés műanyag ablakkal
Álosztós műanyag ablak, bontás nélküli ablakcsere
Barna műanyag ablak
Ablakcsere
13.ker, bontás nélküli ablakcsere
Belvárosi ablakcsere
Óvoda műanyag ablak csere

Panel műanyag ablak

Panel konyha ablak
Távnyitó ablakos műanyag nyílászáró